Tuesday, January 22, 2013

ROCKS AND MINERALS

Bismillah.


dalam January, genap lapan belas hari aku tinggal semuanya sebab aku nak sekalikan 18 hari dalam 1 hari. which is  hari ni lah. save the date for today sepanjang 18 hari dalam January menderita dengan second projek untuk design Gallery . bila aku nak mandi ingat Gallery. bila aku nak makan jer. Gallery. Nak tidur. Gallery. come on weyh. lifeless? oh tidak. aku tetap enjoy dan sentiasa akan enjoy dengan kesibukan aku. berteman kawan kawan studio aku yang tiga suku dan setia kawan. sorang mengumpat satu studio join. sorang lapar semua teman makan. sorang dibuli, semua pakat gelakkan. mana pernah bosan ada korang. 


LIMA

Pertama, sketches. Kedua, sketches. Ketiga, sketches. aku cuma perlu google untuk cari idea design. nak keluar? perak apa jer pembangunan yang boom. habis duit minyak aku. dengan google, ke antartika pun aku boleh sampai. 



yes. semua drawing aku manual. tak main lah autocad. lulz. which is aku sebenarnya kurang mahir guna acad. dan aku lebih suka hasil kerja manual. walaupun sakit, tapi lebih  mahal dan lebih menepati citarasa. sama macam kita nak masak sambal sotong. sambal gilis segera yang kita beli kat speedmart mana sedap kalau nak dibandingkan dengan sambal yang mak kita gilis sendiri.







ENAM . 

sesungguhnya research itu sangat penting dalam sesuatu perkara. aku nak guna bahasa designer takut ada yang tak faham. okay. ini sangat poyo. jadi aku guna statement universal agar semua faham dengan sama rata. ibarat dari mula mula kau nak mengumpat pasal orang mesti kau kena research dulu untuk tahu kesahihan sesuatu gossip. bila dah konfem, barulah kau boleh mengumpat dengan penuh yakin. 

 aku ni rajin tahu? rajin susun buku. baca belum tentu. 
 untuk dapatkan sesuatu idea memang kita kena mulakan dengan conteng conteng dan secara tiba tiba kau akan terconteng idea yang kau cari.








TUJUH . 

Jadi issued bila aku dengan Syahril tukar jam. lulz. nampak lah gedik dekat situ. dia jer yang gedik. aku tak gedik. pernah pulak aku gedik. lol. bukan apa. jam aku terlalu cantik agaknya. tapi jam dia lagi cantik. serious tak tipu. brand Patek Philippe ni jenama yang orang macam aku ni memang lah tak mampu. makan ratus ribu. tapi syahril beli less than 50 ringgit. dekat pasar karat agaknya dia beli. tapi serious macam original. 






SEMBILAN

TENGOK TINGKAP. belum subuh lagi aku dah ada dekat studio. nampak lah aku rajin dan menipu. tapi siang malam dekat studio itu aku tak tipu. penat tak payah cerita. tak berlari. tapi penat memikir. tapi kat sini lah life aku. 

*RENDERING LAYOUT PLAN FOR ROCKS AND MINERALS GALLERY






SEPULUH.

 workstation yang sama. tingkap yang sama. suasana yang sama. drawing jer lain. dan makin serabut keadaan aku.

*RENDERING FACADE AND ELEVATION FOR ROCKS AND MINERALS GALLERY







SEBELAS
  


aku nak *render facade dengan elevation pun amik masa dua hari. untuk pelajar jurutera, juga kedoktoran, 'Render' bermaksud mewarna. "aku nak render drawing lah" contoh.  








DUA BELAS 

okay. silap. sebenarnya aku amik masa 3 hari untuk render satu drawing. tu lah. ramai yang tak faham. "kau colour apa jer sampai tiga hari pun tak siap siap?" pernah orang aju soalan macam ni dekat aku. lelaki. apa kau ingat lukis bangunan macam lukis seluar dalam kau? entah2 engkau seluar dalam pun tak ada. hiks hiks hiks.








TIGA BELAS 


DEFUQ. tu mesti tangan Yaya kalau tak silap. sebok jer dia nak tengok drawing I. yaya ni budak yang duduk sebelah workstation aku. okay, dengan update macam ni semoga lepas ni harap yaya tak menyibuk lagi tengok drawing aku. lulz. kalau tersinggung sila lapor. 

JANGAN CONFUSE. aku student ID. bukan student Landscape. just for this project requirement WAJIB design Landscape sekali. So thanks to beberapa students Landscape Architecture yang aku baru kenal dalam dua minggu sebab pinjamkan buku landscape korang dan sudi layan aku. bukan senang nak buat kawan. aku ni pemalu sebenarnya. *wink wink*








EMPAT BELAS 

haru biru workstation tak ada siapa kesah. tak ada siapa nak tolong kemas. budak budak yang datang dekat workstation aku semua tak boleh harap. semua datang untuk cilok cloud9. kempis plastic chocolate i taww  :(

Bila aku banyak kerja. automatic jadi stressed. kerja yang bertindih. buat aku rasa nak cakap dengan dinding macam onggila. 



heran aku bila setiap kali nak tangkap gambar, handphone aku yang comel ni mesti ada sekali. padahal aku tak pernah susun untuk dia ada dalam gambar.










ENAM BELAS 

Enam belas january merupakan hari Ahad. Dan esok Isnin aku ada kelas ID whole day dari pukul 9 pagi sampai 5 petang. sama macam orang gomen pergi kerja balik petang. tapi aku stay extra sampai malam. so untuk kelas ID, preparation dan double check sebab kitorang kena hantar drawing kepada lecturer untuk disemak dan dicari kesalahan. kalau jadi lecturer ni kerja dia cari salah student jer. tak ada yang lain. sebab tu aku nak jadi lecturer. tapi lecturer princess. boleh tak? 










TUJUH BELAS 

Selamat Pagi terima kasih pampers. walaupun aku tak cukup tidur. tapi tak menyekat apa apa untuk aku. pagi sampai studio nak breakfast karipap inti kentang pun tak sempat.  okay ini sangat menyekat hari aku. a day without karipap rasa macam tak lengkap hidup. 

 Semester Empat, lecturer yang handle kitorang is Dr. Marzukhi. otai dia ni. dulu rambut panjang. hardcore. tapi sekarang dah berubah.  every morning dia akan basuh kitorang dengan tazkirah pagi yang kalau aku pejam mata aku rasa macam Fadzilah kamsah depan aku. this time dia bawak drawing masa dia sambung Master di Manchester.  dia sambung Master in Interior Architecture pada tahun 1993 which is aku baru lahir masa tu dan secara konklusinya dia masih lagi menyimpan lukisan yang berusia 20 tahun. 




fyi. aku pun simpan lagi lukisan 15 tahun lepas. Abah Nazan simpankan dalam satu file hijau dan dalam satu file tu penuh semua lukisan aku masa kecik kecik dan semuanya gambar gambar princess.  PRINCESS?? k. -____________-" dulu aku obses sangat dengan princess sampai dulu aku pernah terfikir kalau kalau aku ni sebenarnya ikan duyung. tapi sekarang aku rasa macam nak muntah.

dari pagi sampai petang aku stay studio. tak mandi lah cerita dia. bertambah stress tiba tiba lecturer buat test History. Bagitau aku, siapa jer minat sejarah? no one. konklusi aku malas baca buku. tapi nak score. hmm. 

aku stressed gila masa ni. test lagi. drawing pulak. baju tak sempat nak basuh. makan pun belum tentu. aku stressed. ONE THING TENTANG DESIGN AKU NAK SHARE.  cuma bila stressed aku tau apa yang buat aku tenang. so ini lah function tingkap.  



workstation aku hujung sekali. tepi tingkap. jauh dari meja lecturer. so bila stressed. bukak tingkap. tengok lelaki. lulz. come on. aku tak turn on langsung tengok budak lelaki. cuma seronok tengok diorang ada masa nak main petang petang which is aku cuma main dalam studio. nak main apa jer? main cuit cuit pun belum tentu sempat. mau kena maki dengan budak studio nanti.


sementara tunggu jam 8.30 malam sebelum test history, watching movie is the best way untuk hilangkan stressed. tapi tasha, kenapa kena Pinocchio?  -_________-"


tak kesah lah yang penting Bella Kekwat show off beg LV dia dekat aku. Kellas kau Maria. berlagak nya kau tunjuk LV. made in china jer pun. har har har. tak apa. tak salah kita nak berangan. dan aku percaya. one fine day kita mesti mampu untuk beli beg LV. masa tu LV tu kita guna untuk isi pampers anak jer. betapa kaya raya nya weolls. kan kan kan.










LAPAN BELAS 

TIGA HARI SEBELUM SUBMISSION lebih stress. untuk set up board bukan sekejap. drawing dah sama tinggi dengan aku. lepas tu nak kena buat macam macam untuk presentation. memerlukan kesabaran yang tinggi. sama macam waktu aku nak update blog ni. penat tahu nak upload gambar lagi. bukan senang. kena sabar jugak. dan enjoy. 




SEMBILAN BELAS .


benci bila aku ada kena repeat LDK. bagi yang tak tahu LDK tu apa, google. aku malas nak explain. yang penting LDK tu cuma buang masa aku sebagai budak studio yang sangat lah menghargai masa, lulz. come on. aku rasa LDK tu macam tempat untuk cari boyfriend dan girlfriend jer. sehari suntuk LDK so aku kena cover sambung drawing aku ke malam. tak tidur. itu biasa.  


DUA PULUH 

pagi aku bermula dengan tak berapa best bila biasanya aku boleh bangun awal even tidur lambat tapi kalini aku lambat. pukul 10 pagi baru pergi studio. lambat. aku tak suka. tambah lagi bila pen aku bocor. dakwat tumpah. sebab lepas guna aku tak reti nak recap balik. 


oh yeah. aku guna sunglasses pouch untuk isi pen aku. so what? kesah pulak aku.


esok submision. so aku panggil budak2 junior untuk tolong aku siapkan kerja aku. berani pulak diorang taknak tolong aku. bak kata Adli Shah, budak landscape. aku ni kak yong perak tahu? LOL. nakharom nyewwr ayat.  tapi kalau aku nak buat memang tak ah. malas kot. apa guna ada junior tapi tak boleh mintak tolong. lulz


cakap pasal tolong, drawing pun lagi besar dari tuan. jadi apa apa sekalipun kita mesti nak mintak tolong. even nak bangun pergi kelas pun kita mintak orang tolong kejutkan. nak tutup suis lampu pun nak mintak orang tutupkan. nak pergi tandas mintak tolong teman. kalau bleh nak makan pun aku nak mintak orang tolong kunyahkan. betapa kita sangat dan sentiasa memerlukan pertolongan orang. bak kata acha dan irwansyah berdua lebih baik. 



final touch up untuk drawing sebelum hari perhimpunan agung drawing drawing students Interior Design Department. 











DUA PULUH SATU 




word of the morning. CHAOS.
Dr. Marzukhi and Puan Jazmin. both of them lecturer lecturer aku. and both sedang mencari kesalahan students dalam drawing. aku benci bila part presentation. macam macam soalan dia akan tanya sampai aku mati kutu nak belok and kelentong lecturer. lukis tangga terlebih satu anak tangga pun akan jadi issue. Tak ID lah kalau kau tak tahan dimaki. 

"tasha, amik lah gambar aku yang comel ni" budak tengah tu cakap.

thanks to azry shah sebab belanja aku air kotak singgit dua. engkau yang belanja, gambar air kotak yang masuk. haha. sorry bro, air kotak ni nampak lebih menarik daripada kau. 


after presentation.  we sit together. dan lepak lepak gelak gelak cakap cakap panjang macam lima belas tahun tak jumpa. 

ouh yeah. selebet budak yang tudung purple tu. Dr. Marzukhi kata "you muka macam hisap ganja. ambil ganja ke? lepas ni pergi tidur okay? jangan pikir pasal drawing lagi."

muka 
.
.
.
hisap
.
.
.
 ganja?


 ouh. macam ni rupa dia? o k a y . . . 

-_______________-"



SO THIS IS MY PRESENTATION










 o k a y . . . ini request diorang sebelum aku cabut drawing aku. thanks guys for helping and supporting before. dari kiri zikohsem, wanrara, bainano, naimitsme. :D


tapi gambar aku mana?



tiga kali kot. mengamuk aku diorang kacau. memang nak kena tunggu aku mengamuk hentak kaki dulu baru nak berambus ek? 

anyway aku dah sangat sangat all out untuk setiap assignment so aku harap its worth. dan would like to say sorry to Ikin Jaldin sebab aku terlupa birthday dia on 18th January. sorry babygewl. i didnt forget your birthday. I just remember it late. sorry. nanti iolls belikan uolss Chocolate bar okay after i balik langkawi :*




oh yes. my friends and I akan ke langkawi by this week for 4 d 3 n. enjoy habis lah cerita dia lepas stressed. sedangkan mama pulak nak kirim periuk katanya.
-____________-"  so wish me have a safe journey then :)


klik twitter : natasha nazan


4 comments:

Ikin Jaldin said...

hihi :*

Natasha Nazan said...

bapak gedik minah ni. cukeww letteww. mih mih mih :3

D-SIM said...

Suka lihat orang yang berusaha gigih. insyaAllah markah tinggi hewhewhew

Natasha Nazan said...

hahaha. kalau suka tengok lah aku selalu. aku selalu busy. LOL insyaallah. amin. :) thanks btw :) :) :)