Tuesday, November 1, 2011

When teenagers talk about freedom...


Bismillah...


Hey Guys, Im starving right now. Seriously. STARRRVIIINGGGGGG. Duhh. whatever. Well Im doing research about people so I could get inspired from them about life and blah blah blah. asking my friends in facebook, randomly. "What do You really want the most in Your teenagers life?" 






About 90% said "I wanna have fun" (aku main agak2 jer 90% sebab major lah :D )







Okay. Checked! WANNA HAVE FUN. why? selama ni diorang tak FUN ker? comes to many factors.  One of them, Parents kongkong diorang untuk keluar. tak bagi blah blah blah. Bila fikir balik. Ada reasons kenapa parents kongkong. 







one of my friends pulak cakap, "Mak Ayah tak bagi keluar? Itu hak mereka KERANA mereka membesarkan kita(!)"




ada jugak yang kata "Org Melayu kne ubh cara didik anak"







ada lagi yang masuk conversation ni dengan berkata "mana boleh! hati panas woo!"







Whatever it is, we have no power kan untuk tentang mak bapak kita. I admit. Aku sendiri rasa nak ruang untuk aku tentukan apa yang aku nak. Sebab kita rasa kita dah eighteen dah besar KONON. sedangkan banyak lagi yang kita tak tau tentang manusia manusia pelik kat luar sana. 








Bila aku kata aku nak SPACE, ada jugak yang loyar buruk cakap "kau nak space join NASA lah babe" kaupahal bongok sangat? haaaaa...





Anyway, betul jugak bila kita pikir balik, dua dua. anak dgn makbapak kena pandai pandai ar berdiplomasi. Jangan lah asik pikir negatif. And anak anak pulak kalau dah dapat FREEDOM yang korang nak sgt tuh, hati hati lah dgn langkah anda. Pilih kawan yang betul. Ingat Mak bapak kat rumah. Apa apa pun, jaga nada suara bila bercakap dengan orang tua kita.






My research tak habis kat situ. Aku bukak websites I LUV ISLAM. Dan aku cari artikel yang berkaitan mak bapak dan anak. Aku jumpa, Tajuk dia 'Nilai Seorang Anak'
kalau You Guys nak baca, Click here okay? 




bacalah. tak rugi. Aku dah baca sebab tu aku kata macam tu :)





 Paling terharu penulis tu ada cerita perasaan hati dia dan dia berdoa : 

"Ya Allah, Kau matikanlah daku sebelum sempat aku menderhaka kepada kedua ibu bapaku, dan jika Kau anugerahiku isteri dan zuriat, Kau matikanlah daku sebelum sempat mereka derhaka kepadaku"



"My friends inspired me. And this is what Ive got :)"



Photobucket

3 comments:

iedchan said...

lukis2 ni u buat ke..cantek la..hehe

Tashalecka-lecka said...

Yes of course.Im doing all these. Ohmy what should I call You? akak ker? sebab Your profile picture gambar bride lah. I wasnt sure... LOL. thanks btw iedchan :)

Guest said...

hahaha. lol mana boleh. hati panas woo! and bout NASA tu. i know sape :)haha btw. enjoy reading ur blog! keep it up.